top of page

Türk Beyaz Şarapları ve Şarap-Yemek Uyumu Seri 1 (Narince ve Yemek Uyumu, Şarap Tavsiyeleri)

Serinin 1. Yazısı: Narince ve Yemek Uyumu, Şarap Tavsiyeleri


Şarap ve yemek uyumu denildiğinde İtalya ve Fransa’da çok gelişkin bir damak tadı olmasına rağmen Türkiye’de hem şarap kültürünün bahsi geçen ülkelere kıyasla daha az olması hem de şarabın derya deniz olması nedeniyle göz korkutucu özelliği göze çarpmaktadır. Halbuki bir yemeği doğru şarapla eşleştirmek, hem damak tadınızı arttıracak, hem elinizdeki şarabın spesifik özelliklerini ortaya çıkaracak hem de yemeğin tadını iyileştirebilecektir. Konuyla ilgili aşağıda Türk şarapları ve Türk yemekleri arasında uyumlu kombinasyonları bulabilirsiniz. Tabi ki bilinen klişe örnekleri de var; hangi peynirle hangi şarap eşleştirilmeli bunlardan da bahsedeceğiz.


Türk Şarapları;

Türkiye aslında bilinenin aksine hem kırmızı hem de beyaz şarap üretimi açısından oldukça geniş bir yelpazeye sahip bu anlamda yemek şarap eşleşmeleri serimize ilk olarak beyaz şarapla hangi yemeklerin yeneceği hususunda bir başlangıç yapalım fakat önce Türkiye’deki üzümlerle de bir sınıflandırmayla ilgilisi için tadım listesi oluşturalım.


Narince: Özellikle Tokat bölgesinde yetişen Narince üzümü, Türk beyaz şaraplarının ham maddelerinden biridir. İstisnalar kaideyi bozmaz ancak genelde orta asiditeli, meyvemsi çiçeksi aromalarla hafif baharat aromalarının hakim olduğu bir şaraptır. Elinizde bir Narince varsa riske girmeden hafif peynirler, deniz ürünleri, beyaz et (tavuk ya da hindi) deneyebilirsiniz. Bu arada zeytinyağlılar ile de denemekten çekinmeyin zira hafif baharat aromalarıyla sizi tavlaması mümkün olabilecektir. Yağlı balıklar, kremalı makarnalar da Narince yanında güzel olabilir burada dikkat edilmesi gereken benzer ya da tam zıt tatların birbiriyle ahengi yakalanmasıdır.


Öneriler;

Pamukkale Anfora Narince, Turasan Seneler Narince, Prodom Narince, Kavaklıdere Narince & Emir Selection


Pamukkale Anfora Narince; Burunda elma, armut, ayva ve narenciye notalarına sahip ; damakta ise mineralli, canlı, yapılı ve uzun bitişlidir. Sardalya, çipura ve hamsi gibi balıklarla, salatalarla, deniz mahsüllü pizza ve makarnalarla iyi eşleşir. İdeal servis sıcaklığı 8-10° C'dir. (Etiket alıntısıdır.)


Turasan Seneler Narince; Burunda Portakal, ananas ve vanilya aromaları taşıyan bu beyaz şarap 10 ay Fransız meşe fıçıda dinlendirilmiş ve yalnızca 6.850 şişe üretilmiştir. Bulabilirseniz kaçırmayın deriz, beyaz şaraplar çok nadir olarak meşe fıçıda dinlendirilir bu da çok dolgun bir ve kompleks bir beyaz şarap yaratmış, tavsiye ederiz.


Kavaklıdere Narince Emir & Selection; 11 ay meşe fıçıda dinlendirilmiş olan kupaj bir şarap olan bu şarap hem yıllandırmaya müsait hem de damakta dolgun bir tat bırakan, dengeli ve uzun bitişli bir şaraptır. Burunda beyaz çiçekleri hissedeceğiniz bu şarapla sert peynirleri tercih edebilir ya da ızgara deniz ürünü, deniz ürünlü bir makarna alabilirsiniz. Tercih sizin.


Prodom Narince; Zincir marketlerde çok rastlanan bir marka olmasa da bulabildiğiniz takdirde bu şarabı denemenizi tavsiye ediyoruz. (Üreticiden ya da distrubitörlerinden kargo yapmasını isteyebilirsiniz. Armut, kayısı, şeftali ve kavun aromasını hissedeceğiniz Prodom Narince AWC International Wine Challenge Vienna 2022 Gümüş madalyalı bir şarap ve beyaz peynir, meyve salataları, hafif peynirli makarnalarla oldukça güzel bir uyum sağlıyor.


Tabi ki şarapla ilgili öğrendiğimiz bir şey varsa o da tamamıyla kişinin damak tadına ve tercihlerine bağlı olduğudur. Bu anlamda deneyerek kendi tercihlerinizi keşfetmek oldukça önemlidir. Sizin bir öneriniz varsa yorumlarda buluşalım!



Photo by: Freepik

82 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page