top of page

Şarap Peynir Uyumu

Güncelleme tarihi: 22 Nis 2022

Şarabın yanında ne yenir sorusunun tek bir cevabı olmasa da en güzel cevaplardan biri peynir olacaktır. Peynir ve şarabın birbirleri için yaratıldığını söyleyebiliriz. Şarabın en harika eşlikçisi peynir olarak görünse de, her şarapla her peyniri yemek mümkün değil. Maalesef her peynir şarabın en güzel eşlikçisi olmuyor. Peki şarap peynir uyumu nedir? Bu yazımızda şarap ve peynir uyumu konusunda önerileri, uyum konusunda başarının anahtarını sizlerle paylaşacağız.


Ülkemizde farklı karakterlere sahip çok lezzetli bir çok peynir türü ve farklı üzümlerden yapılan şaraplarımız var. Doğru şarap-peynir uyumu yakalandığında damakta dengeli bir tat ve bir lezzet şöleni ortaya çıkıyor. Bu dengeli tadın da yapmış olduğunuz şarap keyfine keyif katacağını söyleyebiliriz. Peki şarap peynir uyumundaki püf noktaları nelerdir? İlk prensip gerçekten çok mantıklı olan aynı yörede yetişen şarap ve üretilen peynirin şarap peynir eşleşmesinde harika olacağı prensibidir. Aynı bölgedeki peynir ve şaraplar tipik olarak birlikte iyi gider. Örnek vermek gerekirse şöyle düşünebiliriz;


  • Elazığ ve Diyarbakır yöresinde yoğun olarak yetişen öküzgözüve boğazkere üzümleri ile kars gravyeri, erzincan tulumu gibi peynirler uyumlu olacaktır.

  • Güçlü aromalara sahip blue cheese, küflü peynirler genellikle tatlı şaraplarla müthiş bir uyum sağlamaktadır.

  • Kremsi yumuşak peynirler; şampanya köpüklü şarap, prosecco gibi şaraplar brie gibi yumuşak peynirlerle dengeli bir tat sağlamaktadır.

  • Elinizde beyaz bir şarap varsa genellikle taze peynirlerin bunlarla uyum sağladığını unutmayın. Taze peynirler mozarella, taze kaşar, buraya gibi peynirlerdir. Spesifik olmak gerekirse emir üzümünden yapılmış bir beyaz şarapla camambert deneyebilirsiniz. Denge sağlayabilmek için eski kaşar ya da konya küflüsü peyniri ve misket üzümünden yapılmış bir şarabın tadına bakmak isteyebilirsiniz. Narince üzümünden yapılan bir şarabınız varsa divle obruk peyniri ile tadı dengeleyebilirsiniz. Riesling, Bornava Misketinden bir şarap içecekseniz yanında ricotta, mozarella, burrata gibi taze peynirleri tercih ederseniz ferah bir tat yakalamanız mümkün.

  • Cabernet Sauvignon veya İspanya’dan bir Rioja’nız varsa yanında Gran Padano parmesan ya da Manchego peyniri, yıllanmış Cheddar ile güzel bir uyum sağlanabilir.



İkinci bir prensip olarak; hazırladığınız peynir tabağında kesinlikle nötrleyici nitelikte bir kraker bulundurmanız. Eğer şarabı ya da peyniri değiştiriyorsanız nötr bir kraker yiyin. Yemediğiniz takdirde şarap peynir uyumuna aykırı bir peynirin şarabın tadını nasıl değiştirdiğini görecekseniz.


  • Sauvignon Blanc şaraplar için keçi peyniri ya da brie iyi bir öneri olacaktır.

  • Riesling ile güçlü aromaları peynirler denenebilir rokfor damakta bir şölen yaratacaktır.

  • Bergama tulumu - Öküzgözü Boğazkere kupajları tercih edebilirsiniz.

  • Zinfandel üzümü baharatlı yapısıyla küflü peynir ve gravyer peyniri ile uyum gösterebilir.

  • Krem peynir ve nötrleyici nitelikte bir ekmek ile sangiovese üzümüyle yapılmış bir şarabı düşünebilirsiniz.

  • Elinizde bir Chianti varsa parmesan peyniri ile mükemmel dengeyi sağlayabilirsiniz.

  • Shiraz üzümü ve cheddar peyniri ya da gouda peynirini tercih ederseniz kesinlikle mutlu olacaksınız.

  • Riesling ve fıçı görmemiş bir Chardonnay ile Gouda peyniri damağınızda müthiş bir denge yaratacaktır.

  • Camambert ve isli çerkes peyniri ile bir Kalecik Karası denemeniz tavsiye edilir.

  • Mihaliç peyniri - vişne misalinin güzel bir uyum yakaladığını göreceksiniz.

  • Boğazkere üzümü ile kars gravyeri damakta dengeli bir tat bırakacaktır.


Üçüncü prensip ise; Şarabı öğrenmek kesinlikle bir serüven. Yazdıklarımız sadece öneriden ibaret, ancak kesinlikle bir kural değil. Vedat Milör de şarap peynir uyumunda mutlak doğrular olmadığını, söylüyor. Öğrenme yolculuğunda denemek ve yanılmak çok önemli. Farkındalık geliştikçe şarabın kokusu, peynirin uyumu, asit dengesi derken damağınız da gelişiyor. Bu yüzden farklı tatlar denemek ve eşleştirmeye çalışmak oldukça önemli. Tadını çıkarmaksa en önemlisi!







Photo by: 8photo


2.594 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page